ODŻYWIANIE CZŁOWIEKA I PODSTAWY DIETETYKI - kurs internetowy


Dietetyka kurs przez internet Kurs online Odżywianie człowieka - informacje ogólne
Jak wygląda nauka w kursie online Odżywianie człowieka
Odżywianie człowieka - kurs przez internet - program ogólny
Odżywianie człowieka - kurs online - program szczegółowy
Cena i zapisy na internetowy kurs Odżywianie człowieka
Dane do wpłat

ODŻYWIANIE CZŁOWIEKA - INTERNETOWY KURS - informacje ogólne

Na internetowym kursie Odżywianie człowieka zapoznasz się z sekretami leczenia z wieloma aspektami dotyczącymi dietetyki i wpływu odżywiania na zdrowie.
Do góry

JAK WYGLĄDA NAUKA W KURSIE INTERNETOWYM ODŻYWIANIE CZŁOWIEKA

Dostęp do szkoleń uzyskujesz po rejestracji, po której możesz się logować podobnie, jak na swojego maila.
Korzystanie z kursów online jest intuicyjne - platforma zdalnego nauczania wygląda, jak zwykła strona internetowa, a aktywności, jak linki. Wchodzisz do nich klikając w nie.

W internetowym szkoleniu Odżywianie człowieka znajdziesz takie aktywności, jak lekcje, zadania, blogi, ciekawe linki, filmy, prezentacje, pliki pdf do pobrania i inne aktywności. Dzięki temu nauka w tym kursie jest interesująca.
Do góry

ODŻYWIANIE CZŁOWIEKA KURS INTERNETOWY – PROGRAM OGÓLNY

Dietetyka - kurs online 1. Wprowadzenie do odżywiania człowieka
2. Badania naukowe nad odżywianiem
3. Układ pokarmowy - wprowadzenie
4. Trawienie, absorpcja, eliminacja i ochrona
5. Węglowodany
6. Białka
7. Lipidy
8. Wprowadzenie do metabolizmu
9. Metabolizm węglowodanów
10. Metabolizm lipidów
11. Metabolizm białek
12. Wprowadzenie do witamin i minerałów
13. Antyoksydanty
14. Witamina E
15. Witamina C
16. Selen
17. Materiały dodatkowe - choroby dietozależne i ich leczenie odpowiednim odżywianiem
18.Materiały dodatkowe - przykłady leczenia jedzeniem
19. Materiały dodatkowe - zdrowe odchudzanie
20. Pozostałe materiały dodatkowe

Do góry

ODŻYWIANIE CZŁOWIEKA KURS ONLINE – PROGRAM SZCZEGÓŁOWY


WPROWADZENIE DO TEMATU ODŻYWIANIA CZŁOWIEKA

Po ukończeniu tej lekcji będziesz mógł:
  • Wyjaśnić różne terminy związane z odżywianiem się,
  • Określić różne typy składników odżywczych,
  • Wyjaśnić, jak jest mierzona energia pożywienia,
  • Przedyskutować różne nie odżywcze komponenty, które także dostarczają korzyści zdrowotnych.


  • BADANIA NAUKOWE NAD ODŻYWIANIEM CZŁOWIEKA

    Po skompletowaniu tej lekcji będziesz mógł:
    ·        Nakreślić różne metody badań naukowych nad odżywianiem,
    ·        Przedyskutować różne statystyki będące rezultatami tych badań,
    ·        Porozmawiać o publikowaniu i interpretacji wyników tych badań naukowych,
    ·        Opisać postępy naukowe.


    WPROWADZENIE DO TEMATU UKŁADU POKARMOWEGO

    Po skompletowaniu tego modułu będziesz mógł:
  • Opisać ludzki system pokarmowy,
  • Wyjaśnić, jak energia jest otrzymywana z pożywienia,
  • Wymienić fazy trawienia,
  • Wymienić trzy główne typy jedzenia,
  • Opisać witaminy,
  • Wyjaśnić każdą fazę procesu połykania,
  • Opisać strukturę i funkcje żołądka.


  • TRAWIENIE, ABSORPCJA, ELIMINACJA, OCHRONA

    Po skompletowaniu tego modułu będziesz mógł:
  • Krótko opisać, ja pożywienie jest trawione,
  • Wyjaśnić, jak składniki odżywcze są absorbowane,
  • objaśnić, jak produkty przemiany materii są usuwane poza ludzki organizm,
  • opisać proces trawienia,
  • wyjaśnić, jak gruczoły mleczne zapewniają ochronę niemowlęcia przed infekcjami podczas ssania.


  • WĘGLOWODANY

    Po skompletowaniu tego modułu będziesz mógł:
    ·        Zdefiniować formuły związane z tematem węglowodanów,
    ·        Wymienić różne typy węglowodanów,
    ·        Przedyskutować tematy związane z dwoma typami węglowodanów prostych, monosacharydami i disacharydami,
    ·        Nakreślić różne typy alternatywnych substancji słodzących
    , ·        Przedyskutować tematy związane z dwoma rodzajami węglowodanów złożonych: oligosacharydami i polisacharydami.


    BIAŁKA

    Po skompletowaniu tego tematu będziesz potrafił:
    ·        Przedyskutować temat aminokwasów, w tym ich trzech typów,
    ·        Zidentyfikować strukturę różnych aminokwasów,
    ·        Opisać proces syntezy białek,
    ·        Nakreślić cztery poziomy struktury białek,
    ·        Przedyskutować różne funkcje białek,
    ·        Opisać dwa typy białek i objaśnić termin białko komplementarne,
    ·        Wyszczególnić różne metody określania jakości białek,
    ·        Opisać niedożywienie białkowo-energetyczne (PEM –od angielskiego wyrażenia  protein-energy malnutrition).


    LIPIDY

    Po skompletowaniu tego modułu będziesz mógł:
    ·        Dokonać rozróżnienia pomiędzy tłuszczami ze względu na ich odżywczość i właściwości chemiczne,
    ·        Przedyskutować temat kwasów tłuszczowych i trzech różnic między nimi,
    ·        Nakreślić trzy systemy nazewnictwa kwasów tłuszczowych,
    ·        Zidentyfikować różne źródła kwasów tłuszczowych,
    ·        Przedyskutować temat związany z dwoma niezbędnymi kwasami tłuszczowymi i ich komponentami – eikozanoidami,
    ·        Wyszczególnić cztery klasy eikozanoidów,
    ·        Przedyskutować temat fosfolipidów i triglicerydów,
    ·        Nakreślić główne funkcje trójglicerydów i fosfolipidów,
    ·        Opowiedzieć o podstawowym sterolu, cholesterolu.


    METABOLIZM – WPROWADZENIE

    Po ukończeniu tej lekcji będziesz mógł:
    ·        Zdefiniować pojęcie metabolizmu,
    ·        Wyjaśnić terminy „anaboliczny” i „kataboliczny”,
    ·        Przedyskutować reakcje oksydacji i redukcji,
    ·        Wyjaśnić termin „kofaktor”,
    ·        Przedyskutować tematykę związaną z dwoma kofaktorami: dinukleotyd nikotynoamidoadeninowy (NAD) i dinukleotyd flawinoadeninowy (FAD).


    METABOLIZM WĘGLOWODANÓW

    Po ukończeniu tej lekcji będziesz mógł:
    ·        Omówić metabolizm monosacharydów, w tym galaktozy i fruktozy,
    ·        Nakreślić proces glikogenezy i glikogenolizy,
    ·        Przedyskutować temat glikolizy i opisać jej trzy typy,
    ·        Opisać reakcję przejścia,
    ·        Nakreślić cykl kwasu cytrynowego,
    ·        Omówić łańcuch transportu elektronów,
    ·        Wyjaśnić pojęcie „beztlenowy” i opisać proces oddychania beztlenowego.


    METABOLIZM LIPIDÓW

    Po ukończeniu tej części kursu będziesz mógł:
    ·        Przedyskutować proces liolizy i działanie dwóch enzymów, które biorą w niej udział: lipazę lipoproteinową i lipazę hormonowrażliwą,
    ·        Opisać proces utleniania kwasów tłuszczowych,
    ·        Nakreślić syntezę kwasów tłuszczowych, ketonu i cholesterolu.


    METABOLIZM BIAŁEK

    Po ukończeniu tej lekcji będziesz mógł:
    ·        Przedyskutować proces transaminacji i opisać ketokwas,
    ·        Opisać proces deaminacji i usuwanie amoniaku jako mocznika,
    ·        Opisać proces glukoneogenezy i wyjaśnić terminy: glukogeniczny i ektogeniczny,
    ·        Przedyskutować proces degradacji białek i jego trzy główne systemy.


    WPROWADZENIE DO WITAMIN I SUBSTANCJI MINERALNYCH

    Po ukończeniu tej lekcji będziesz potrafił:
    ·        Wyjaśnić pojęcie witamin,
    ·        Objaśnić, skąd pochodzi nazwa „witaminy”,
    ·        Wyszczególnić witaminy rozpuszczane w wodzie i tłuszczach,
    ·        Wyjaśnić, dlaczego jest tak wiele witamin z grupy B,
    ·        Objaśnić termin „minerały”,
    ·        Wyszczególnić trzy kategorie minerałów,
    ·        Wyjaśnić dwa podejścia związane z tematyką pokrycia zapotrzebowania na witaminy i minerały.


    ANTYOKSYDANTY

    Po ukończeniu tej lekcji będziesz umiał:
    ·        Zidentyfikować minerały i witaminy, które są antyoksydantami (przeciwutleniaczami),
    ·        Przedyskutować tematy związane z wolnymi rodnikami, reaktywnymi formami tlenu (ROS od ang. słów reactive oxygen species) i stresem oksydacyjnym,
    ·        Wyjaśnić termin „antyoksydanty”,
    ·        Wyszczególnić komponenty enzymów antyoksydacyjnych,
    ·        Opisać sieć antyoksydacyjną,
    ·        Przedyskutować charakterystykę dwóch najbardziej znaczących antyoksydantów,
    ·        Określić, czy nadmiar antyoksydantów jest korzystny czy niezdrowy.


    WITAMINA E

    Po opanowaniu tej lekcji będziesz mógł:
    ·        Przedyskutować różne formy witaminy E, tokoferole i tokotrienole,
    ·        Omówić temat naturalnego i syntetycznego alfa-tokoferolu,
    ·        Nakreślić temat absorpcji, metabolizmu i wydalania witaminy E,
    ·        Zidentyfikować najlepsze źródła witaminy E,
    ·        Omówić problemy związane z niedoborem i toksycznością w wyniku nadmiaru witaminy E,
    ·        Nakreślić zalecane dzienne spożycie (DRI od słów dietary refference intake) witaminy E oraz i wyjaśnić termin „jednostki międzynarodowe” (IUS od słów international units).


    WITAMINA C

    Po ukończeniu tej lekcji będziesz mógł:
    ·        Zidentyfikować naukowe nazwy witaminy C,
    ·        Przedyskutować tematykę związaną z absorpcją, transportem, recyklingiem i odkładaniem się w tkankach witaminy C,
    ·        Omówić działanie enzymatyczne witaminy C,
    ·        Nakreślić objawy niedoboru witaminy C, w tym szkorbut,
    ·        Omówić toksyczność witaminy C w przypadku nadmiernych dawek,
    ·        Przedyskutować pracę Linusa Paulinga i problem przeziębienia.


    SELEN

    Po ukończeniu tej lekcji będziesz umiał:
    ·        Przedyskutować kategorie selenu: organiczną i nieorganiczną,
    ·        Omówić temat selenoprotein i ich funkcji,
    ·        Nakreślić absorpcję i wydalanie selenu,
    ·        Opisać toksyczność selenu,
    ·        Przedyskutować temat związany z niedoborem selenu.


    MATERIAŁY DODATKOWE

    A w nich filmy, blogi, ciekawe strony internetowe i inne aktywności.
    Do góry

    CENA I ZAPISY NA KURS INTERNETOWY ODŻYWIANIE CZŁOWIEKA

    CENA
    Cena kursu: 330 zł, jeśli chcesz otrzymać dyplom w formie pdf na maila do samodzielnego wydruku, 350 złw przypadku chęci otrzymania dyplomu wysłanego pocztą w druku na Twój adres zamieszkania.
    Teraz PROMOCJA: 250 zł, jeśli chcesz otrzymać dyplom w formie pdf na maila do samodzielnego wydruku, 270 zł, w przypadku chęci otrzymania dyplomu wysłanego pocztą w druku na Twój adres zamieszkania.
    Promocja trwa do końca marca 2018r.
    Internetowy kurs Dietetyka ZAPISY
    Możesz zapisać się na na internetowy kurs Odżywianie człowieka dzwoniąc lub pisząc pod numer 506 320 330 albo pisząc na .
    Do rejestracji na platformie online potrzebne jest Twoje imię i nazwisko, e-mail oraz wniesienie opłaty. O wpłacie powinieneś poinformować najlepiej smsem.
    Do góry

    DANE DO WPŁAT

    Wpłat na internetowy kurs Odżywianie człowieka można dokonywać na konto polskie lub brytyjskie.

    Dane do konta polskiego:
    Bank: Pekao SA
    Nazwa odbiorcy: ASTRO SALUS EDUCATION LIMITED
    Adres odbiorcy: 63 ST LEONARDS ROAD POPLAR,
    Kod i miasto: E140QY LONDON
    (Uwaga 1: E1 4 zero, nie duże "o")
    Numer konta odbiorcy: 83 1240 4432 1111 0010 5694 6982
    SWIFT: PKOP PL PW (dla osób płacących przez konta zagraniczne).
    W tytule wpłaty proszę napisać, za jaki kurs jest wpłacana kwota.

    Dane do konta brytyjskiego:
    Sort Code: 08-71-99
    Account Number: 62095417
    Zapraszamy.
    Do góry